top of page
Zoeken

Lang leve de Swapfietsgeneratie! Of toch niet?

  • Foto van schrijver: Andrea Peelen
    Andrea Peelen
  • 18 feb 2020
  • 3 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 19 feb 2020

Woon jij in de stad? Dan is de kans groot dat jouw straat minstens tien Swapfietsen telt. Het barst van de fietsen met iconische blauwe band. De mensen die je er het vaakst op aantreft? Dat zijn toch echt wel de millennials. ‘Mijn’ generatie, om precies te zijn. De vrouwen niet zelden met een camelkleurige jas, mom jeans en Dr. Martens boots. De mannen trotseren de Swapfiets iets minder herkenbaar, maar een leren bikerjack is niet uitgesloten.


Nu vraag je je misschien af waarom ik dit blog begin met de Swapfiets. Of misschien denk je even dat je te maken hebt met een gesponsorde post (haha, I wish). De reden waarom ik de Swapfiets aanhaal is als volgt: ik zie de Swapfiets - en dan specifiek het ‘swappen’ - als iets van deze tijd. We swappen niet alleen vervoersmiddelen, maar ook de liefde, onze carrière, de reizen die we maken en nog veel meer dan dat.


Om maar te beginnen met de liefde. In mijn vorige blog vertelde ik over mijn lange zoektocht naar De Man Van Mijn Leven. Een eindeloze zoektocht leek het. Tinder, Happn en Inner Circle werden meerdere keren uitgespeeld en verwijderd. 'Ik ben er klaar mee!' riep ik dan, om vervolgens een paar maanden later toch weer de apps op mijn telefoon te installeren.


Wat ik deed tijdens mijn mannenzoektocht? De ultieme vorm van swappen. Ik swapte van de ene potentiële date naar de andere potentiële date. Zonder succes, maar daar gaat het even niet om. Ik dacht altijd dat er een betere kerel was dan de vorige. En dat is nou net een kwaaltje waar de millennials een beetje last van hebben.


Rupsje Nooitgenoeg


Wij millennials zijn van het ‘meer, meer, meer’. Daarnaast ook ‘beter, beter, beter’. Ken je dat boekje van vroeger nog, Rupsje Nooitgenoeg? Dat zijn wij. We nemen iets, genieten ervan, maar willen vervolgens meer.


Naast de liefde vind je dit ook terug in onze carrières. Wie werkt er tegenwoordig nog 10 jaar bij hetzelfde bedrijf? Wil je een beetje van deze tijd zijn, dan ruil je binnen een paar jaar je baan in voor een nieuwe job. Of - wat ook steeds vaker gebeurt - je hangt je contract aan de wilgen en springt in het diepe om freelancer te worden (zoals ondergetekende). Want vrijheid, daar houden we van.


Reislust


Nog een kenmerk van de millennial: we zijn reislustig. Geen land is te ver voor ons. Australië, Vietnam, Costa Rica, Mexico; we zijn er geweest. We hebben geslapen in hostels waar de beestjes over het bed kropen, we dronken margarita's op schommels op het strand, trotseerden de jungle op zoek naar een bijna uitgestorven vlindersoort en vergaapten ons in Thailand aan insecten op een stokje. Dat alles moet natuurlijk op Instagram. Staat het niet op The Gram, dan is het niet gebeurd.


Je zou denken dat een enkele verre reis genoeg is, bevredigend, maar niets is minder waar. Zodra de wielen van het vliegtuig de landingsbaan van Schiphol raken, wil je meer. Een nóg leukere reis maken. En dan gebeurt het: een jaar later ruilen we de ene backpacktrip in voor de andere.


Swap naar een gelukkig leven


De grote vraag is alleen: kan je ook swappen naar geluk? Een figuurlijk schuifje naar rechts swipen waardoor je lichaam volstroomt met gelukshormonen? Dat is natuurlijk lastig. Juist als je altijd op zoek bent naar meer, is het vinden van het geluk in de kleine dingen net zo moeilijk als je fiets terugvinden na een avondje doorhalen in de kroeg. Vrijwel onmogelijk dus.


Gelukkig zijn er genoeg manieren om even uit de swapwereld te stappen en de tijd voor jezelf te nemen. Ga in je eentje naar het park en geniet van het geluid van de vogels (in Amsterdam betekent dat helaas wel het gekrijs van groene parkieten). Stap op de (Swap)fiets en begin met fietsen. Niet ergens naartoe, maar gewoon door je dorp of stad. Zodat je je weer even kan verwonderen over waar je woont. De pure schoonheid om je heen.


En dan zal je – net als ik – zien dat je niet alles in het leven hoeft in te ruilen voor iets beters. Pas als de fietsenmaker zegt dat je fiets ‘nu toch echt is gestorven’ (true story), is het tijd voor iets nieuws. Wellicht een Swapfiets.






 
 
 

Commenti


© 2023 by Andrea Helstone-Peelen

bottom of page